Een sunset shoot op het strand van Den Haag

2 juni 2021

Fotograferen is schilderen met licht. Dit is een hele bekende uitspraak en niet voor niets! Licht is een belangrijk onderdeel, misschien wel het belangrijkste onderdeel, van een geslaagde foto. In fotostudio’s zie je niet anders dan dat de fotograaf druk in de weer is met allerlei soorten studiolampen om het juiste effect te creëren.

Als natuurlijk licht fotograaf kan je de situatie niet naar je hand zetten en is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar een geschikte locatie en rekening te houden met het tijdstip. Met een fotoshoot op een buitenlocatie zal je mij dan ook niet snel midden op de dag aan het werk zien. Dan staat de zon op z’n hoogste punt, krijg je hard licht en lelijke schaduwen in het gezicht. In de meeste gevallen wil je dit niet (of je wilt juist met schaduwen spelen, dan is dat licht perfect!). Mocht dit nou echt het enige tijdstip zijn dat kan, dan zijn daar wel oplossingen voor te vinden 🙂

Maar mijn favoriete moment voor een fotoshoot is het moment vlak voor zonsondergang, oftewel het gouden uurtje. De zon staat mooi laag waardoor je zachte schaduwen krijgt, het licht is warm en met een beetje geluk verandert de hemel ook nog in mooi kleurenspektakel. Dit zorgt voor die mooie, warme sfeer die je zo vaak bij fotoshoots op Instagram voorbij ziet komen en waarvan je denkt ‘Wow, dat wil ik ook!’ en dat kan dus ook.

Voor een sunsetshoot ga ik meestal naar het strand van Den Haag; Scheveningen, Kijkduin en alles daar tussen in. Na vele shoots weet ik ondertussen de mooie plekjes in de duinen en op het strand te vinden die ideaal zijn voor een zwangerschapsshoot, een love shoot of een familieshoot. Met elkaar spreken we de locatie en een tijdstip af. Meestal is dit 1-1,5 uur voor zonsondergang, maar dit is afhankelijk van de tijd van het jaar. Dit is ook iets om rekening mee te houden wanneer je een fotoshoot met kleine kindjes wil gaan doen; in de zomer hebben we lange dagen en blijft het langer licht, dus zal dit tijdstip ook later zijn. Misschien een extra middagdutje en de dag erna lekker uitslapen/rustig aan? Anders zijn het voor- en najaar ideaal voor een fotoshoot met de kleintjes!

Als je bovenstaande leest, kan je je vast voorstellen waarom dit het mooiste moment is voor een fotoshoot aan het strand. En vooral wanneer het een warme zomerdag is geweest, is het een fijn moment. Iedereen zoekt langzaam zijn spullen bij elkaar en vertrekt, terwijl wij de dag juist nog met onze voeten in de zee afsluiten. Een gelukkiger mens kan je mij niet maken en jou hopelijk ook niet wanneer je het eindresultaat van de ongedwongen foto’s terugziet!

En voor alle fotografen onder ons; iedereen weet dat het nabewerken van een sunset shoot heel specifiek is, dus misschien schrijf ik hier later nog wel een blog over hoe je het mooiste eindresultaat kunt bereiken.

SHARE THIS STORY
×