Kan je de bevalling op een natuurlijke manier opwekken?

28 april 2023

Ik herken het; je nadert de uitgerekende datum en je wordt toch wat onrustig. Eigenlijk nergens voor nodig, want de uitgerekende datum is een indicatie en in principe zou je een uitgerekende maand moeten hebben. Van week 38 tot week 42 is een hele normale termijn om te bevallen.

Toch is de zorg in Nederland zo ingericht dat er al snel over een inleiding wordt gesproken. Ik ben uiteraard geen verloskundige, dus ik zal hier niet te veel over uitweiden. Iedere situatie is anders en iedere persoon is anders en het is belangrijk het met de zorgverlener te bespreken. Toch zijn er ook manieren om de bevalling op een natuurlijk manier te laten starten.

Het einde van de zwangerschap kan een spannende, maar ook een vermoeiende tijd zijn voor de mama ‘to be’. Soms is het noodzakelijk om de bevalling op te wekken omdat de zwangerschap lang duurt of als er medische redenen zijn om dit te versnellen.

Hieronder enkele natuurlijk manieren om de bevalling op te wekken:

  • Wandelen: Wandelen kan helpen om het bekken te openen en de baby naar beneden te laten bewegen.
  • Acupressur of (voet)reflexologie: Deze  methoden kunnen worden gebruikt om drukpunten op het lichaam te stimuleren die kunnen helpen bij het opwekken van de bevalling.
  • Seksuele activiteit:  Het vrijen kan helpen om de bevalling op te wekken omdat sperma prostaglandines bevat die de baarmoederhals kunnen verzachten. Zie ook het volgende punt.
  • Oxytocine: Oxytocine wordt opgewekt door een positief (onderling) contact. Door momenten van aanraken, aankijken of knuffelen, maar ook door tepelstimulatie.
  • Dadels: Er zijn aanwijzingen uit wetenschappelijk onderzoek dat vier weken voor de uitgerekende datum 6 dadels per dag eten je bevalling kan helpen opwekken.
  • Frambozenbladthee: Frambozenbladthee kan helpen bij het versterken van de baarmoeder en het opwekken van de bevalling.
  • Meditatie: Meditatie of andere ademhalingstechnieken kan helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen. Ontspanning zorgt voor de aanmaak van de juiste hormonen om de bevalling te laten starten.
  • Aromatherapie: Sommige essentiële oliën, zoals lavendel en jasmijn, kunnen helpen bij het ontspannen van het lichaam.

Hoewel deze tips ongetwijfeld voor veel vrouwen hebben geholpen, is het belangrijk om te onthouden dat deze natuurlijke methoden niet altijd effectief zijn. Sommige van deze tips kunnen het beste alleen met medische goedkeuring worden geprobeerd. Het is altijd het beste om de aanwijzingen van de verloskundige/zorgverlener te volgen en te overleggen welke eventuele natuurlijke methoden om de bevalling op te wekken. Als de bevalling niet op natuurlijke wijze op gang komt, kan het alsnog nodig zijn om medische interventies of medicijnen toe te passen.

You got this!

Het allerbelangrijkste is misschien nog wel ontspanning. Dit kan het stresshormoon cortisol in het lichaam verminderen, waardoor de productie van het liefdeshormoon oxytocine niet wordt verstoord tijdens het proces van de bevalling. Tijdens de zwangerschap kan je uitzoeken wat voor jou werkt en daar zul je ook tijdens de bevalling baat bij hebben.

Mijn advies; wees vooral lief voor jezelf, neem voldoende rust en vertrouw op jouw lichaam. You got this!

Liefs, Jody

Overweeg je om een geboortefotograaf bij de bevalling te laten, maar weet je niet waar je op moet letten? Lees hier de blog die ik daar over heb geschreven.

SHARE THIS STORY
×