Wie is er bij de bevalling aanwezig?

5 april 2024

Je bent zwanger en jullie zijn aan het nadenken over wat jullie tijdens de geboorte zouden willen. Niet alleen de locatie en jullie wensen m.b.t. de bevalling, maar ook wie er bij de bevalling aanwezig zou zijn. Naast zorgverleners die er bij zullen zijn, heb je als ouders ook inspraak wie er je er nog meer bij wilt hebben. Jij bepaalt, want het is jouw bevalling!

In les 2 van Relaxed bevallen vanuit Regie® komt dit uitgebreid aan bod. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn, maar ook jouw geboorteteam zorgvuldig uit te kiezen. Uiteindelijk heeft dit invloed op hoe jij het beleeft.

Jouw geboorteteam

Partner

Je partner is vaak de eerste persoon die in je opkomt als het gaat om het bijstaan tijdens de bevalling. Jouw partner kent jou het beste en kan goed inschatten hoe het met je gaat en wat je tijdens de bevalling nodig hebt. Tijdens deze zwangerschapscursus wordt ook zijn/haar rol uitgebreid besproken. Er worden handvatten gegeven hoe hij/zij jou kan helpen ontspannen en ondersteunen.

Doula

Een doula is een getrainde professional die jullie gedurende de bevalling ondersteunt. Zij begeleidt jullie tijdens de bevalling en geeft emotionele, fysieke en informatieve ondersteuning. Zij helpt jullie navigeren door de verschillende stadia van de bevalling. Eigenlijk doet zij tijdens de bevalling, wat je bij Relaxed bevallen vanuit Regie leert. Het hebben van een geboortecoach aan je zijde kan een waardevolle aanvulling zijn op je geboorteteam.

Verloskundige of gynaecoloog

Je verloskundige of gynaecoloog zal een essentiële rol spelen tijdens je bevalling. Ze zullen de voortgang van de bevalling monitoren, medische interventies begeleiden indien nodig, en ervoor zorgen dat jij en jullie baby veilig zijn tijdens het hele proces. Het is belangrijk om een goede communicatie te hebben met je zorgverlener en om eventuele vragen of zorgen te bespreken voordat de bevalling begint.

Kraamzorg of verpleegkundigen

Tijdens je bevalling thuis zal er een kraamverzorgster aanwezig zijn en in het ziekenhuis of geboortecentrum worden jullie bijgestaan door verpleegkundigen. Zij zullen de verloskundige of gynaecoloog ondersteunen bij het controleren van vitale functies, het geven van medicatie indien nodig en het bieden van algemene zorg en comfort. Zij zijn een waardevolle bron van informatie en ondersteuning tijdens de bevalling.

Geboortefotograaf

Je ziet steeds vaker dat er een fotograaf bij de bevalling aanwezig is. Een geboortefotograaf wordt dan ook onderdeel van het geboorteteam. Zij zal de geboorte van jullie kindje discreet en met respect vastleggen. Zelf heb ik ook een aantal geboorte gefotografeerd en tijdens de bevalling heb ik mij rustig om het koppel en de zorgverleners heen bewogen. Als fotograaf zal je registreren, niet regisseren.

Familie en vrienden

Sommige koppels kiezen ervoor om familieleden en vrienden bij hun bevalling ter ondersteuning aanwezig te hebben. Bijvoorbeeld moeders of zussen. Heel mooi, want zij zijn extra belangrijk in jullie leven, maar het is ook belangrijk dat jij hen vertrouwt en je comfortabel bij hen voelt. Het is een intieme gebeurtenis en het is verstandig vooraf te bespreken wat je van hen verwacht.

Wat wil jij?

Rust is cruciaal voor een vlotte ontsluiting en soepele bevalling. Wanneer de aanwezigheid van de mensen om je heen stoort, jij je bekeken voelt of niet op je gemak bent, heeft dit invloed op de weeën en dus ook op de verloop van de bevalling. Te veel afleiding zorgt voor adrenaline-aanmaak waardoor het oxytocinegehalte daalt en dat is juist het hormoon wat je nodig hebt voor weeën. Je kunt tijdens de zwangerschap al afspraken maken, ook met de zorgverleners. Wat zijn jullie wensen en hoe kan je het aangeven als het te druk wordt? Tijdens de bevalling is dit ook een mooie taak voor de partner.

In principe mag je als zwangere zelf bepalen wie je (extra) bij de bevalling aanwezig wilt hebben. Een ondersteunend geboorteteam is van onschatbare waarde! Door te weten wie je erbij wilt en wie je kunt verwachten, kun je je meer voorbereidt en gesteund voelen. Neem de tijd om je geboorteteam zorgvuldig samen te stellen en communiceer je wensen en behoeften met hen. Met het juiste team aan je zijde kun je vol vertrouwen en kracht de bevalling ingaan.

Relaxed bevallen vanuit Regie

Vind je dit nuttige inforatie en wil je hier nog veel meer over leren? Wat zijn je wensen, wat kan je verwachten, hoe communiceer je? Dit komt allemaal aan bod tijdens het zwangerschapscursus van Relaxed bevallen vanuit Regie. Hier lees je meer over het programma en mocht je vragen hebben, dan kan je contact met me opnemen.

SHARE THIS STORY
×