5 belangrijke factoren bij een lifestyle fotoshoot

7 november 2022

Lifestyle fotografie is op dit moment erg populair en dat is niet zo heel gek. Er zijn enorm veel bijzondere momenten om vast te leggen, zoals een newbornshoot, een familieshoot of een zwangerschapsshoot. Momenten die je je voor altijd wil blijven herinneren.

Lifestyle fotografie is daar heel geschikt voor. Het is een mix tussen portret- en documentairefotografie en bij deze fotografiestijl draait het om de interactie tussen de verschillende aanwezige personen. De liefde, de connectie en spontaniteit. Het moment zoals het is, zonder al te veel sturing van mij als fotograaf.

Mijn ervaringen als fotograaf

Met de vele lifestyle fotoshoots die ik de laatste jaren heb mogen doen, weet ik dat geen enkele fotoshoot hetzelfde is. Het is niet zoals met studiofotografie dat je iedere keer dezelfde achtergrond en verlichting opstelt en dan de foto’s maakt. Het resultaat is bij elke fotoshoot anders en dat maakt het juist persoonlijk en voor mij als fotograaf iedere keer weer een sport om er het mooiste van te maken!

5 tips voor een geslaagde fotoshoot

Met lifestyle fotografie ben je afhankelijk van diverse factoren en de belangrijkste 5 zal ik hieronder omschrijven:

1. LICHT

Een belangrijk aspect bij fotografie – misschien wel het belangrijkste – is licht. Tijdens een lifestyle fotoshoot werk ik alleen met natuurlijk licht en maak ik foto’s in de lichtste kamers. Is jullie huis donker of heeft het bijvoorbeeld alleen een klein raam in de slaapkamer, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Dan zullen we extra het licht op moeten zoeken door dichtbij het raam te gaan staan/zitten. Maar ook als de kamer op het Zuiden ligt en op dat moment de zon fel naar binnen schijnt, zullen we ons moeten aanpassen.

Ook bij een fotoshoot binnen houd ik altijd de weersvoorspellingen in de gaten. Ongeacht of jullie huis licht of donker is, is een grijze herfstdag nooit ideaal. Op zo’n donkere dag is fotograferen met natuurlijk licht een uitdaging en als fotograaf wil ik het best haalbare eindresultaat kunnen leveren.

Het licht heeft een enorme invloed op de sfeer van de foto’s, maar je kunt er ook heel goed mee ‘spelen’. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapshoot creatief met het licht omgaan, kan juist een heel artistiek effect geven. Op het moment zelf zal ik kijken hoe de situatie is en daar de mooiste foto’s mee maken.

Op grijze dagen zet ik jullie zo dicht mogelijk bij het raam neer om het meeste licht te vangen

2. OMGEVING

De omgeving waar de foto’s worden gemaakt is ook van invloed voor de sfeer van de foto. Denk hierbij aan de inrichting, maar ook de kleuren van de muren en het beddengoed. Een donkere inrichting van het huis geeft nou eenmaal een andere look & feel aan de fotoserie dan lichte kleuren. Ook zal mijn nabewerking een andere uitstraling krijgen bij koele kleuren zoals blauw, dan bij natureltinten. Niet meer dan logisch, maar wel iets om rekening mee te houden.

Bij een fotoshoot thuis maak ik meestal foto’s in de ouderslaapkamer, woonkamer en babykamer. Het is fijn als deze kamers opgeruimd zijn. Ik maak foto’s vanuit verschillende hoeken en indien nodig voor het licht zal ik bijvoorbeeld een stoel verplaatsen, dus is het verstandig om de spullen in de hoek van de kamer (waarvan je denkt dat daar toch niet wordt gefotografeerd) op te ruimen of even in een kast of andere kamer op te bergen. Er komt altijd meer in beeld dan dat je verwacht. Uiteraard zal ik kleine dingen als een afstandsbediening of een tube handcrème zelf uit beeld halen als het mij opvalt.

Echter bij een fotoreportage tijdens de kraamtijd of wanneer van tevoren is afgestemd dat the real deal wordt gefotografeerd, zal ik alles laten liggen en de situatie fotograferen zoals het is.

Opgeruimde kamers zonder al te veel spullen die afleiden, zijn fijn om foto’s te maken

3. KLEDING

Kleding maakt wel degelijk de foto en je kunt hiermee een bepaalde sfeer creëren. In de zomer zwierige jurken en dunne stoffen, in de winter warme truien en wollen breisels. Luxe en natuurlijke materialen zijn het mooist op de foto, maar misschien nog wel belangrijker is de kleur. Zachte, warme kleuren zorgen ervoor dat de foto (heel verrassend) ook zacht en warm wordt.

Ga je met je partner en kindje(s) op de foto? Let er goed op dat jullie outfits bij elkaar past qua kleur en stijl. Vermijd drukke prints, streepjes, teksten, logo’s en felle kleuren. Neutrale kleding werkt het beste, aangezien de aandacht gelijk naar jullie gezichten uitgaat. Hier en daar een rustig printje kan uiteraard, maar zorg dat jullie outfits met elkaar in balans zijn. Bij het boeken van een fotoshoot krijgen jullie een stylinggids met meer tips & tricks en inspiratie.

Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste; blijf dichtbij jezelf. Trek vooral iets aan wat jezelf mooi vindt en voel je prettig, dat zie je terug op de foto’s!

Effen kleding in lichte kleuren zorgen, heel verrassend, voor lichte foto’s

4. RUST

Relaxte, pure foto’s krijg je wanneer de sfeer ontspannen is. Ik probeer altijd een ongedwongen setting te creëren en plan voldoende tijd voor de fotoshoot in. Zeker in het geval van een newbornshoot is het belangrijk om het ritme van de baby te volgen. Moet er tussendoor gevoed, getroost of verschoond worden? Geen enkel probleem! Er is geen haast en er is voldoende tijd om jullie met elkaar als gezin en apart te fotograferen.

Wanneer er bij de newbornshoot oudere broertjes of zusjes zijn of tijdens een familieshoot kindjes van verschillende leeftijden, dient hier ook rekening mee te worden gehouden. Kinderen hebben niet altijd evenveel zin om op de foto te gaan (met die treinbaan spelen is veel leuker, toch?!), maar het werkt meestal niet om dit te forceren. Mijn ervaring is dat dit vaak averechts werkt en voor stress bij de ouders zorgt. Kindjes voelen dit enorm goed aan!

Spelenderwijs probeer ik ze erbij te betrekken en vaak zijn ze zelf nieuwsgierig om weer (even) te komen kijken wat er gebeurt. Ze hoeven er ook niet continu bij te zijn. Bij een lifestyle fotoshoot gaat het tenslotte ook niet om die perfecte lach in de camera, maar om de momenten tussendoor. Met kinderen ontstaan die altijd!

Even knuffelen met je kleine broertje is stiekem toch best leuk 🙂

5. JIJ

Oftewel de persoon die voor mijn camera staat. Ik heb mijn eigen fotografiestijl en druk op de knop, maar jij ‘maakt’ uiteindelijk de foto! Hierboven had ik het al even over ontspanning en rust. Jezelf comfortabel voelen terwijl je op de foto gaat, is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zelf ben ik in het begin van een fotoshoot ongemakkelijk, maar dat is altijd van korte duur. Ik vertrouw erop dat de fotograaf mij mooi op de foto zet. Gewoon zoals ik ben. Ik zet mijn eigen onzekerheden opzij en weet dat anderen mij op de foto niet zo zien.

Als fotograaf zie ik ook alleen hoe knap iemand op de foto is. Ik ben namelijk van mening dat ieder mens mooi en uniek is! Dus heb je grotere oren (zoals ik) of eczeemhanden met pigmentvlekken (ook zoals ik)? Laat het zien en vertrouw de fotograaf. Het hoort bij jou en maakt jou eigen. Prachtig zoals je bent!

Jij bent mooi zoals je bent en dat zet ik op de foto!

Waarom Lifestyle fotografie?

Lifestyle fotografie is een relaxte manier van fotograferen. Het draait om jullie samenzijn terwijl ik er ‘toevallig’ ook bij ben. Knuffelen, kusjes geven, kietelen, elkaar diep in de ogen kijken, het kan allemaal en zorgt voor fijne plaatjes. In de camera kijken is dan ook niet nodig. De foto’s waarbij jullie niet in de camera kijken tonen vaak meer emotie en zijn liefdevoller.

Uiteraard zal ik tijdens de fotoshoot een aantal aanwijzingen geven, maar over het algemeen is het een ongedwongen shoot en zet ik jullie op de foto zoals jullie zijn. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat!

Of het nu gaat om een shoot tijdens je zwangerschap, de bevalling, kraamtijd of met jullie newborn, ik kom graag bij je langs om samen de bijzondere en intieme momenten met je gezin (in wording) voor je te fotograferen. Denk je nu: dat lijkt me wel iets! Stuur gerust een berichtje met je vragen.

En mocht je specifiek meer informatie willen over een lifestyle kraamtijdshoot of newbornshoot, dan heb ik daar een interessante blog over geschreven. Deze lees je hier.

Liefs, Jody

×