Kraamtijd fotografie: de eerste week met een pasgeboren baby

21 februari 2022

De eerste keer…

…Een kraamweek reportage gefotografeerd. Toen Tamar zwanger was van haar tweede kindje Benja vroeg zij mij of ik interesse had om bij haar in de kraamweek langs te komen en foto’s van haar gezin te maken.  Natuurlijk wilde ik dat! Op dat moment was ik zelf nog niet zo lang moeder en wist ik hoe mooi het is om die periode vast te leggen. Ik was sowieso van plan om mijn aanbod uit te gaan breiden met kraamtijdfotografie (en wie weet geboortefotografie, want dat lijkt me nog steeds heel tof!), dus dit kwam op een goed moment. Los daarvan vind ik het met newbornshoots altijd al bijzonder om het leven van een gezin even ‘binnen te stappen’ en van zo dichtbij mee te maken. Dan langs te mogen komen in zo’n intieme periode als de kraamtijd is extra speciaal.

Met z’n vieren is het nog leuker

Toen Benja 8 dagen oud was, kwam ik langs om het jonge gezin van vier vast te leggen. Benja heeft een grote zus Bowie en zij was zo lief voor hem! Aandachtig kijken wanneer mama hem in badje doet, helpen met masseren en liefdevol teentjes tellen. Hij vond het allemaal heerlijk en daarna warm in mama’s armen tijdens de voeding. Na die supersnelle droombevalling thuis in een bad met lichtjes zijn ze volop aan het genieten van elkaar en ik voel me vereerd dat ik hier een mooie serie van mocht maken. Een herinnering voor het leven.

Mijn onzekerheid

Als ik dan denk aan mijn eigen kraamweek, moet ik eerlijk bekennen dat ik op sommige momenten onzeker was. Niet zozeer over het moederschap en het zorgen voor Viggo, maar wel over mijn fotografie. Ik was zo druk met voeden, knuffelen, luiers verschonen, slapen wanneer mogelijk en ook gewoon genieten, dat ik totaal niet bezig was met het maken van foto’s. Ja, af en toe met mijn telefoon en soms met mijn camera, maar het was niet zo dat ik die camera continu in mijn hand had of dat ik zelf vaak op de foto sta. Juist als fotograaf weet ik hoe mooi het is om die herinneringen vast te leggen en als ik dan weer eens op Instagram keek en bij al die influencer-moeders de meest perfecte plaatjes voorbij zag komen, nam die onzekerheid alleen maar toe. Mijn foto’s waren niet perfect en Viggo was niet helemaal gestyled; het was the real deal. Ik hou van mooie kleertjes voor Viggo, maar hij had ook niet matchende sokken over zijn broekspijpen en een veel te grote muts op om warm te blijven. En ikzelf? Ik vond het al heel wat dat ik mijn haar had gewassen, laat staan föhnen en een make-uppie op.

Het niet-perfecte plaatje

En nu ik er zo op terugkijk, is dat zeker niet iets om je druk over te maken. Voor die eerste weken is het belangrijkste om te herstellen, je draai te vinden in het jonge moederschap en optimaal te genieten van jouw baby. En die ‘perfecte’ foto’s? Is dat daadwerkelijk wat je je wilt blijven herinneren of gewoon het moment zoals het is? Dan kies ik toch voor dat niet-perfecte plaatje waar oprechte liefde en aandacht vanaf straalt. En begrijp me niet verkeerd, tijdens de meer gestylde newbornshoots zie je dat ook zeker en de foto’s die van ons drietjes zijn gemaakt, zijn me ook meer dan dierbaar en hangen trots hier in huis. Die wilde ik ook zeker hebben en dat raad ik ook iedereen aan om te laten maken. Jij en je gezin op z’n mooist. Zo’n fotoshoot bij anderen is ook nog steeds iets waar ik heel blij van word!

Foto’s van de kraamweek

Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik opeens tijd om van een afstandje naar mijn fotografie business te kijken en met mijn persoonlijke ervaringen in mijn achterhoofd te bedenken wat ik zo graag doe. Het liefst fotografeer ik die speciale momenten rondom de geboorte van jullie kindje. Van zwangerschap tot baby. Natuurlijk zijn die epische foto’s super tof om te maken, maar ook een serie van foto’s dat een verhaal vertelt is zo waardevol. Documentaire fotografie en daar is de kraamweek uitermate geschikt voor; het eerste badje, het bed op klossen, het half opgegeten broodje op het nachtkastje, de navelstreng die er bijna afvalt, de zoektocht met voedingen, de rondslingerende babykleertjes, de wallen onder je ogen van de slapeloze nachten en ga zo maar door. Ik leg dat als een ‘fly on the wall’ met liefde voor jullie vast.

Mocht je na het zien van deze serie en het lezen van mijn verhaal denken ‘hé, dat lijkt me mooi!’, dan kan kan je op deze pagina meer lezen over een kraamtijdreportage. Ook mag je altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Ik zou me vereerd voelen als ik ook in jullie eerste week als kersverse papa en mama kort jullie leven mag binnen stappen.

×