10 Tips om te genieten van de kraamtijd

24 april 2023

Tijdens de zwangerschap droom je waarschijnlijk al regelmatig weg over de eerste periode met je kleintje. Hoe zal het zijn? De kraamtijd is een bijzondere periode waarin je als nieuwe ouders de kans krijgt om te wennen aan het ouderschap en te genieten van je pasgeboren baby. Hoewel het hopelijk voornamelijk één grote, roze wolk is, kan het ook een uitdagende tijd zijn. Jullie zullen nieuwe dingen moeten leren, een fijn ritme moeten zoeken en aan jullie nieuwe leven met een kleintje moeten wennen.

Hoe kan je optimaal genieten van de kraamtijd? Hieronder zal ik 10 tips geven om te genieten tijdens de kraamtijd.

Maar eerst; wat is precies de kraamperiode?

De kraamtijd is de tijd voor de vrouw om te herstellen van de bevalling. De geboorte van je kindje heeft fysiek en mentaal een grote impact, dus dat heeft tijd nodig.
Daar waar vaak wordt gedacht dat de kraamtijd de tijd is dat je recht op kraamzorg hebt, duurt deze in principe tot 6 weken na de bevalling. In die periode verandert er lichamelijk, emotioneel en sociaal veel. Gun jezelf in deze periode rust, want dan herstel je maximaal. Zo zal onder andere de baarmoeder weer terug op zijn plek komen, de bekken worden weer sterker en een eventueel litteken van een keizersnede zal goed genezen zijn.

10 tips om te ontspannen en te genieten

 1. Plan niet te veel visite in: Geniet van je gezin en neem de tijd om aan elkaar te wennen. Plan de eerste twee weken geen kraambezoek in, behalve de mensen die echt dichtbij staan. Ouders, broers/zussen, beste vrienden bijvoorbeeld. En plan daarna maximaal 1 bezoek per dag.
 2. Slaap wanneer je kindje slaapt en gun jezelf rust: Het kan verleidelijk zijn om te blijven doorgaan met alles wat je normaal doet, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om te rusten en te herstellen van de bevalling. Het hoeft allemaal niet nu, dat komt later wel. Niksen mag!
 3. Accepteer hulp: Vraag vrienden en familie om hulp bij het doen van boodschappen, koken of het huishouden. Het kan je helpen om meer tijd te besteden met je baby en te genieten van de kraamtijd. It takes a village to raise a child!
 4. Zorg voor self-care tijdens de kraamtijd: Het is belangrijk om tijd te maken voor jezelf en te ontspannen. Ga naar de bekkenfysio, een masseur die gespecialiseerd is in post-zwangerschap, doe een buikbinding of ga naar de schoonheidsspecialiste. Een boek lezen of even in bad is ook al een fijn moment zonder baby.
 5. Verwacht niet te veel van jezelf: Het is normaal om je overweldigd te voelen in de kraamtijd. Verwacht niet te veel van jezelf en wees ook niet te hard. Die kraamtranen horen erbij (hormonen!). Doe wat je kunt en neem kleine stapjes.
 6. Eet gezond: Een gezonde voeding kan helpen bij het herstellen van de bevalling en bij het geven van borstvoeding. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en drink veel water. Sommige moeders kiezen er bewust voor om enkel warm te eten tijdens de eerste periode.
  Extra tip: Tijdens de zwangerschap kan je ook al vooruit koken en invriezen. Zo heb je altijd binnen een mum van tijd een gezonde, makkelijke maaltijd op tafel staan.
 7. Blijf in beweging: Licht bewegen kan helpen bij het herstellen van de bevalling en bij het verlichten van stress. Overleg met je arts, verloskundige of (bekken)fysio wat voor jou de beste manier is om in beweging te blijven.
 8. Focus op de positieve momenten: De kraamtijd kan soms uitdagend zijn, maar er zijn ook veel positieve momenten om van te genieten. Focus op deze momenten en geniet van deze bijzondere periode met je baby.
 9. Schaf een co-sleeper aan: Daarmee slaapt jouw kindje altijd dichtbij en dat is wel zo handig tijdens de nachtvoedingen. Zelf was ik groot fan van de SnüzPod co-sleeper.
 10. En natuurlijk… Maak foto’s en aantekeningen: De kraamtijd gaat snel voorbij en het is fijn om later terug te kijken op deze bijzondere periode. Maak foto’s (niet alleen van de baby, maar ook waar jullie zelf op staan) en maak aantekeningen over de dingen die je meemaakt.

Wil je ook jouw kraamtijd precies herinneren zoals het is en eindelijk foto’s maken waar je trots op bent? Ik heb een gratis e-book geschreven om mama’s hierbij te helpen. Download hier mijn checklist met 5 praktische tips!

Bedenk voor jezelf wat jij zou willen

Het belangrijkste is dat je doet wat goed voor je voelt en niet wat anderen van jou verwachten of vinden hoe het moet. Als moeder (en partner) heb je al snel door wat het beste voor jullie kindje werkt. Schema’s zijn een goed houvast, maar ik ben van mening dat deze niet altijd leidend zijn. Wanneer je borstvoeding wilt geven bijvoorbeeld, kan je ook voeden op verzoek als dat voor jullie beter werkt. Wees niet te streng voor jezelf.

Om jullie wensen met betrekking tot de kraamperiode helder op een rijtje te hebben, kan je ervoor kiezen om een kraamtijdplan te schrijven. Tijdens de zwangerschap maak je er ook één voor de bevalling, dus kan je deze ook opstellen voor de kraamtijd. Zo denk je bewust na over wat je fijn zou vinden.

De kraamtijd kan een vermoeiende en uitdagende tijd zijn, maar het is ook een bijzonder liefdevolle periode waarin je als nieuwe ouders de kans krijgt om te wennen aan het ouderschap en te genieten van je pasgeboren baby. Met deze tips hoop ik dat je er optimaal van kunt genieten.

Mocht je ook deze eerste periode met jullie kleintje gefotografeerd willen hebben, als kraamtijdfotograaf kom ik graag bij jullie langs om een waardevolle fotoserie te maken. Ongedwongen en ongeposeerd. Het eerste badje, de voedingsmomenten, het verschonen; de alledaagse intieme momenten met elkaar.

Denk je nu: dat lijkt me wel iets! Stuur gerust een berichtje met je vragen of vraag de brochure aan. Je kunt natuurlijk ook verder kijken op mijn website of naar mijn Instagram-pagina.

Geniet en wie weet tot ziens!

Liefs, Jody

×