Het verschil tussen een kraamtijd- en newborn fotoshoot

7 november 2022

Steeds vaker zie en hoor je dat ouders een fotoshoot met hun pasgeboren kindje(s) doen. Zelf heb ik dat bij de geboorte van ons zoontje Viggo ook gedaan en ik kan dat alleen maar aanmoedigen. Wat is er mooier dan jullie grootste geluk als nieuw gezin te laten vereeuwigen. Of je nu voor het eerst ouder wordt of dat het jullie 2e, 3e, 4e kindje is, dit wil je voor altijd blijven herinneren!

Toch krijg ik regelmatig de vraag wat het verschil tussen een kraamtijdreportage en een newbornshoot is. Een fotograaf over de vloer tijdens de kraamtijd is minder gangbaar, dus hieronder zal ik het één en ander toelichten.

Reportagefotografie vs Lifestyle fotografie

In beide gevallen draait het om jullie als gezin en de pasgeboren baby. De liefde, de connectie en emoties. Het grootste verschil zit in de manier van fotograferen. Een newbornshoot is lifestyle fotografie, een kraamtijdshoot is meer reportagefotografie.

Reportagefotografie

Bij reportagefotografie oftewel documentairefotografie fotografeer ik de situatie precies zoals het is. Ik zal weinig met jullie praten en vooral vastleggen wat er zich voor mijn camera afspeelt. De alledaagse momenten worden zonder te poseren vastgelegd.

Uiteraard zullen we wel afstemmen of de baby in bad gaat, of er een voedingsmoment is of dat jullie met elkaar pannenkoeken gaan bakken. Op die manier weet ik wat jullie wensen zijn en wat er gaat gebeuren. Daarbij zal ik ook wat tips geven wat betreft het licht (als het badje bij een raam kan i.p.v. in een badkamer met kunstlicht, heel graag!), maar dit alles voor het licht en niet om die tandenborstels en flessen douchegel uit het zicht te houden.

De rondslingerende babykleertjes, het bed op klossen en die donkere kringen onder jullie ogen mogen worden gezien. Het gaat namelijk om een momentopname; hoe jullie als jong gezin de eerste week beleven en wennen aan elkaar.

Lifestyle fotografie

Dit is een mix tussen portret- en documentairefotografie en bij deze fotografiestijl draait het om de interactie tussen de verschillende aanwezige personen. Het moment zoals het is, zonder al te veel sturing van mij als fotograaf.

Toch zijn dit meer gestylde beelden. Het huis is netjes opgeruimd, jullie hebben jullie mooiste kleding aan, make-up op & haren geföhnd en jullie zijn er helemaal klaar voor.

Daarbij zal ik als fotograaf vastleggen wat er voor mijn camera gebeurt, maar ook wat meer regisseren. Ik houd rekening met waar jullie gaan zitten/staan voor het mooiste licht, storende zaken uit beeld halen en kleine aanwijzingen geven.

Foto’s van de kraamtijd

Bij een kraamtijdreportage draait het om de kraamweek; de intieme momenten, een ritme vinden met voedingen, huid-op-huid contact, het eerste badje, rondslingerende babykleertjes, het herstel van de moeder en ook heel veel knuffelen. Dat is waar ik met dit pakket foto’s van kom maken. Een mooie fotoreportage die the real deal laat zien.

In de eerste week na de geboorte kom ik bij jullie thuis of in het ziekenhuis langs om deze bijzondere periode vast te leggen. Daar neem ik ruim de tijd voor, zodat er een complete serie ontstaat. De alledaagse momenten die veel te snel voorbijgaan als herinnering in een mooie fotoserie.

Fotoshoot met een newborn

Daar waar ik met een kraamtijdreportage in de eerste week langskom, is dat met een newbornshoot ruimer. Meestal wordt dit rond twee weken na de geboorte ingepland, maar dat kan ook als de baby twee maanden is. Wanneer de baby pasgeboren is, heb je al die ieniemienie details. Wanneer de baby een paar maanden is, heb je alweer meer interactie en dat is minstens net zo leuk!

Bij een newbornfotoshoot plan ik ook voldoende tijd in, maar korter dan bij een kraamtijdreportage. Hierbij draait het minder om de alledaagse momenten en meer om de liefde en interactie onderling. In verschillende samenstellingen worden de foto’s gemaakt; met z’n allen, baby alleen, apart met papa en mama en natuurlijk met eventuele broers of zussen. We volgen hierbij het ritme van jullie kindje.

Waarom een fotoshoot?

Mijn ervaring na de geboorte van Viggo is dat ik voornamelijk heel druk was met verzorgen; hem, maar ook mezelf. Er kwam de eerste twee weken bijna geen kraamvisite langs (alleen onze ouders en broers/zussen + gezinnen) en we leefden volledig in het moment. Natuurlijk hebben we foto’s gemaakt met onze telefoons en een paar met mijn camera, maar dat is helaas niet een volwaardige serie van de kraamtijd met details die je zo snel vergeet.

Wel hebben wij een newbornshoot ingepland toen Viggo 13 dagen was en die foto’s zijn mij zo enorm dierbaar! Uitgeprint en in mooie lijsten hangen deze door het huis. Ook heb ik er een fotoalbum van gemaakt die ik nog regelmatig doorblader. Het is bizar om te zien hoe snel hij in een jaar is veranderd en je kunt je bijna niet meer voorstellen dat hij echt zo klein is geweest.

Ik gun het ieder gezin, maar ook het kindje voor later, om met liefde terug te kijken naar deze intieme periode met elkaar. Wat is er mooier dan jullie geluk en connectie op de foto’s terug te zien?!

Heb je interesse in één of beide fotoshoots en wil je deze boeken of heb je hier een vraag over? Neem gerust contact met me op. Vind ik alleen maar leuk!

Ook heb ik een blog met 10 praktische tips voor een Newbornshoot geschreven. Deze lees je hier.

Liefs, Jody

×