10 tips voor een mooie newborn fotoshoot

26 november 2022

In deze blog geef ik 10 tips voor een geslaagde lifestyle newbornshoot. Wanneer je deze hebt gelezen krijg je een idee wat erbij komt kijken en wordt het tijdens de fotoshoot extra mooi vastgelegd!

Maar allereerst gefeliciteerd. Ik ga ervan uit dat wanneer je deze blog leest je zwanger bent of dat de baby misschien zelfs al is geboren. Het blijft bijzonder! En dat wil je natuurlijk laten vastleggen met een prachtige lifestyle newbornshoot. Met foto’s worden die eerste grote en kleine momenten samen tastbaar.

Uit ervaring weet ik dat die eerste weken voorbijvliegen. Je bent zo druk met wennen, verzorgen, knuffelen en kraambezoek, dat je misschien nog wel eens vergeet om foto’s te maken. Zelfs ik als fotograaf was veel te druk met van alles, behalve fotograferen. Ik ben dan ook enorm blij dat ik een fotoshoot had ingepland toen Viggo 13 dagen oud was. Nog regelmatig blader ik het mini album door. Een mooie herinnering voor altijd!

Tip 1. Boek op tijd

Wanneer je weet dat je zwanger bent, mag je mij al een e-mail sturen. Dan heb ik zeker nog plek in de agenda. Ik zal de uitgerekende datum in mijn agenda noteren en rondom die datum tijd vrijhouden. Zodra de baby geboren is, kan je contact met me opnemen en plannen we een concrete datum in.

Wil je de baby echt als newborn op de foto hebben en dat ik al die kleine iniminie details fotografeer, raad ik je aan het binnen 2 weken na de geboorte in te plannen. Het is uiteraard ook mogelijk om de fotoshoot te doen als de baby al een paar maanden is. Dan heb je meer interactie en dat is minstens net zo leuk!

Mocht je op korte termijn een fotoshoot willen inplannen, kan je mij uiteraard ook een bericht sturen of het aanvraagformulier invullen. Dan kijk ik of ik nog een gaatje vrij kan maken in mijn agenda.

Tip 2. Denk na over kleding

Kleding maakt wel degelijk de foto en je kunt hiermee een bepaalde sfeer creëren. Effen en natuurlijk kleuren zijn het mooist op foto’s. Vermijd drukke prints, grote logo’s/teksten of felle kleuren. Lichte kleding zorgt voor lichte foto’s, maar donkere kleding kan ook juist heel mooi zijn. Let erop dat de kleding matcht met de kleuren in omgeving/het interieur en, wanneer andere gezinsleden ook op de foto gaan, jullie kleding bij elkaar past qua kleur/stijl. Voor inspiratie kan je ook een kijkje nemen op mijn Instagram-pagina.

Het is ook verstandig om een extra setje kleding klaar te leggen. Voor de baby, maar ook voor jezelf. Je zal precies zien dat je baby precies dat leuke setje onder spuugt of poept. Dat kan natuurlijk altijd, dus zorg ervoor dat je pas vlak voor de fotoshoot dat favoriete pakje aantrekt.

Tip 3. Zorg voor een relaxte sfeer

Tijdens een lifestyle newborn fotoshoot is een ontspannen sfeer key. Het draait om het vastleggen van de liefde onderling. Samen knuffelen, kusjes geven, kijken naar die kleine teentjes, verliefde blikken over en weer etc. Er is voldoende tijd om het ritme van de baby te volgen en rustig aan oudere broertjes of zusjes erbij te betrekken.

Daarbij is rust een belangrijke factor voor een geslaagde newbornshoot. De fotoshoot plan ik bij voorkeur in de ochtend, zodat jullie nog niet te moe zijn van de dag. Let er zelf ook op dat je geen andere afspraken inplant en dat de partner vrij heeft. Zo ontstaat er geen gespannen sfeer wanneer het iets uitloopt en krijgt de baby niet te veel prikkels gedurende de dag.

Tip 4. Fotografeer MONO

Een lifestyle newbornshoot is echt een momentje samen. Aandacht voor elkaar met jullie pasgeboren kleintje. Even helemaal smelten door te kijken naar die kleine voetjes, dat gaapje of juist die wakkere blik. De liefde voor elkaar wil ik tijdens de fotoshoot vastleggen en dan kan een telefoon afleiden. Dus even niet in de hand, op het nachtkastje of in de broekzak (wat sowieso niet mooi op de foto is). Alleen voor behind the scenes beelden, want daar word ik dan wel weer heel blij van.

Tip 5. Babys houden van warmte

Bij een lifestyle newbornshoot fotografeer ik voornamelijk in jullie slaapkamer, de babykamer en soms in de woonkamer. Zorg ervoor dat deze ruimtes een aangename temperatuur hebben. Een newborn houdt niet van de koud en zijn rustiger wanneer zij het lekker warm hebben. Ik raad altijd aan de verwarming op koude dagen op tijd goed hoog te zetten. Dan is het voor jullie aangenaam en als fotograaf trek ik wel een T-shirt aan.

Tip 6. Wakkere of slapende baby

Er wordt vaak gedacht dat een baby gedurende de hele fotoshoot moet slapen. Dat hoeft zeker niet en uit ervaring weet ik dat dit vaak niet het geval is. Een baby laat zich niet sturen en regelmatig moet er even geknuffeld, getroost of gevoed worden. Dat is geen probleem! Een slapende of wakkere baby zorgt in beide gevallen voor prachtige foto’s.

Tip 7. Geef een voeding tijdens de fotoshoot

Het is fijn als de baby net voor de fotoshoot gedronken heeft, zodat hij/zij lekker tevreden is. Mocht dit niet zo uitkomen, dan is dat ook geen probleem. Tijdens de lifestyle newborn fotoshoot is er voldoende tijd om tussendoor een (kleine) voeding te geven. Ik vraag altijd of je daar foto’s van zou willen hebben, want uit ervaring weet ik hoe waardevol dat is. Dus of het nu gaat om borstvoeding of het geven van de fles, het is beiden even intiem en dierbaar om foto’s van te hebben. Voordat je het weet eten ze met ‘de pot mee’ en willen ze niet meer zo dicht tegen je aan zitten.

Tip 8. Losse spullen uit het zicht

Bij een fotoshoot thuis maak ik meestal foto’s in de ouderslaapkamer, woonkamer en babykamer. Het is fijn als deze kamers opgeruimd zijn. Ik maak foto’s vanuit verschillende hoeken en indien nodig voor het licht zal ik bijvoorbeeld een stoel verplaatsen, dus is het verstandig om de spullen in de hoek van de kamer (waarvan je denkt dat daar toch niet wordt gefotografeerd) op te ruimen of even in een kast of andere kamer op te bergen. Er komt altijd meer in beeld dan dat je verwacht.

Het huis hoeft zeker niet blinkend schoon te zijn, maar het gaat voornamelijk om losse spullen die je niet in beeld wilt hebben. Denk hierbij aan verlengsnoeren, tissuedozen, rondslingerende schoenen etc. Uiteraard zal ik kleine dingen als een afstandsbediening of een tube handcrème zelf uit beeld halen als het mij opvalt.

Tip 9. Kleur dekbedovertrek

Meestal raad ik lichte en effen beddengoed aan. Als je dit niet hebt, kun je er ook voor kiezen een groot sprei over het bed te doen. Het zorgt voor een rustig geheel en weerkaatst het licht. Dat laatste vind ik dan weer fijn, aangezien ik uitsluitend met natuurlijk licht fotografeer.

Een donkere kleur kan daarentegen ook prachtig zijn. Op lichte dagen of wanneer je een slaapkamer hebt met grote ramen, kan dit heel goed. Ik ben van mening dat die donkere, warme sfeer heel mooi is in een fotoserie.

Let op dat het dekbedovertrek/sprei niet te gekreukeld is. Kreukels en prints kunnen afleiden en dat is zonde, aangezien de aandacht naar jullie uit moet gaan.

Tip 10. Maak het persoonlijk

Heb je het geboortekaartje al binnen? Heb je mooie dekentjes, knuffeltjes of andere spulletjes? Leg deze gerust klaar. Als je wilt kan ik hier ook foto’s van maken. Het kaartje in de babykamer, jullie kindje in een mooie deken gewikkeld of die wieg die al generaties in de familie is. Het zijn een paar voorbeelden, maar zorgen voor jullie verhaal in de fotoserie.

Denk je nu: dat lijkt me wel iets! Stuur gerust een berichtje met je vragen. Voor inspiratie en verdere informatie kun je natuurlijk verder kijken op mijn website of naar mijn Instagram-pagina.

Liefs, Jody

×